ستاره برنامههای تلویزیونی
احسان علیخانی را میتوان در سید اول مجریهای ایرانی قرارداد. او در عین جوانی توانسته توانایی بالای خود را در اجرا، با برنامههای همچون «ماه عسل» و «سه ستاره» به نمایش بگذارد. البته «ماه عسل» برنامهای بود که نهتنها باعث شهرت علیخانی شد، بلکه او را تبدیل به یکی از محبوبترین اصحاب رسانه کرده است. البته شیوه خاص و منحصربهفرد احسان علیخانی در اجرا همواره انتقادهایی را به همراه داشته است. از این منظر میتوان او را یکی از جنجالیترین مجریهای ایرانی هم دانست. شاید گمان کنید بارها استفاده از صفت تفضیلی «ترین» برای او اغراقآمیز است. اما دور از واقعیت نیست. احسان علیخانی علاوه بر اجرا، به تهیهکنندگی و کارگردانی برنامههای مستند و تلویزیونی مشغول است.
کودکی
احسان علیخانی متولد 15 آبان 1361 در تهران، به قول خودش آلودهترین شهر جهان است. دو خواهر و یک برادر بزرگتر از خود دارد که همگی ازدواج کردهاند. احسان اکنون تنها فرزند مجرد خانواده است و همراه با مادرش گویا در حوالی خیابان هروی تهران زندگی میکند. احسان علیخانی بارها وابستگی و ارادت شدید خود به مادرش را اعلام کرده است. مادری که پرستار بازنشسته و صمیمیترین رفیق و همراه اوست. مجری جنجالی سالهای اخیر تلویزیون در کودکی هم کم جنجال نداشته. در دوران مدرسه درسخوان اما پرشروشور بوده است. بهطوریکه میگوید مدیر مدرسه برای مهار شیطنتهایش او را مبصر کلاس میکرد.
علاقه به هنر
هنر از همان نوجوانی جز دغدغهها و علایق احسان علیخانی بوده است. در دوران دبیرستان برپاکننده اکثر جشنها و مراسمهای مدرسهشان و از فعالان گروه تئاتر بود. علاقه زیادی به بازیگری و کارگردانی داشت. اما در مقطع پیشدانشگاهی با مشورتهایی که از دیگران گرفت، به این نتیجه رسید که روی مقوله هنر بهعنوان شغل دوم حساب کند. اولین قدمها را هم با همین چشمانداز برداشت. خوب درس خواند و در سال 1379 با رتبه 770 وارد دانشگاه تهران برای تحصیل در رشته مدیریت بازرگانی شد. رشتهای که هیچگاه نتوانست در زندگی احسان علیخانی جایی پیدا کند و هنر سرانجام گوی سبقت را از آن ربود. چیزی که مسلم است احسان علیخانی در این چند ساله تمام تمرکزش را روی فعالیتهای هنری و رسانهای گذاشته و مشورتهای دوران پیشدانشگاهی را پشت گوش انداخته است.
استارت
احسان علیخانی فعالیت هنریاش را در باشگاه فیلمسازی مهرورزان جوان بهعنوان یکی از اعضای گروه صحنه و دستیار کارگردان آغاز کرد. او در فیلمهای مثل «پروندههای مجهول»، «بهشت آبی» و «هفت ترانه» بهعنوان دستیار کارگردان حضور داشت. نقش کوتاهی هم در «پرونده مجهول» مجموعهای به کارگردانی جمال شورجه داشت. علیخانی میگوید: «نقش خیلی بدی داشتم و در پارک، نقش اولهای سریال را معتاد میکردم.» این اولین و آخرین تجربه بازیگری احسان علیخانی در عرصه تصویر بود. علیخانی خیلی زود توانست به تلویزیون راه پیدا کند. او کارش در رسانه ملی را با ساخت تیزرهای تبلیغاتی و مستند آغاز کرد.
اجرا
تابستان 1383 فصل جدیدی در زندگی کاری احسان علیخانی بود و بستر تولد یک مجری توانگر و جوان. او برای اولینبار در برنامه «پسرهای ایرونی» جلوی دوربین قرار گرفت. بعد از آن در برنامههای همچون «صبح آمد» و «جزر و مد» مجریگری کرد. اما همانطور که مستحضر هستید، در سال 1386 با «ماه عسل»(ویژهبرنامه ماه مبارک رمضان) تبدیل به چهرهای مشهور شد و نامش بر سر زبانها افتاد. احسان علیخانی از ابتدا جز ایده پردازان و مشاوران این برنامه نیز بود. از دیگر برنامههای تلویزیون با اجرای احسان علیخانی میتوان به «دونیمه سیب»، «پشتصحنه»، «بهارنارج» و ویژهبرنامه تحویل سال شبکه سه سیما از سال 1387 تا 1396 (این سرگذشت در سال 1396 نوشتهشده و همکاری احسان علیخانی با ویژهبرنامه تحویل سال احتمالاً در سالهای آتی نیز ادامه پیدا خواهد کرد) اشاره کرد.
ماه عسل
و اما رمضان 1386 احسان علیخانی با قصههایی از قهرمانان جامعه به شبکه سه آمد. این برنامه هرساله در ماه مبارک رمضان ساعتی قبل اذان مغرب به روی آنتن میآید و میلیونها ایرانی را جذب خود کردهاست. ایده اولیه آن متعلق به خود احسانخان بود. او پس از اجرای یکی دو برنامه تلویزیونی تصمیم به تولید برنامهای مستقل گرفت. مهمانان «ماه عسل» غالباً مردم عادی جامعه هستند که البته قصههایی متفاوت و تأثیرگذار دارند. «ماه عسل» راوی قصههای جذاب و آموزنده از قهرمانان مردمی است، اما شاید اگر اجرای احسان علیخانی نبود، هیچگاه تا این حد همهگیر و محبوب نمیشد. البته همانطور که گفتیم همواره انتقادات و اعتراضات زیادی متوجه علیخانی و ماه عسلش بوده است. محسن افشانی، حسن جوهرچی و علی ضیا نیز در مقاطعی مجری آن بودهاند. به هر ترتیب جایی برای شک نیست که مخاطبین ایرانی تا سالیان سال احسان علیخانی را با «ماه عسل» و «ماه عسل» را با احسان علیخانی میشناسند. علیخانی علاوه بر اجرا، تهیهکنندگی این برنامه را هم به عهده دارد.
دردسرهای شهرت و حواشی ماهعسلی
خالی از لطف نیست که در اینجا به برخی از حواشی به وجود آمده برای احسان علیخانی، بهواسطه «ماه عسل» بپردازیم. در تیرماه سال 1394 گمانهزنیهایی راجع به دستمزد پرداختی به علیخانی مطرح شد. شایعات خبر از این میداد که او مبلغ یک میلیارد و دویستمیلیون تومانی را برای یک ماه اجرای این برنامه دریافت میکند. بهعلاوه مبالغی برای حق تهیهکنندگی آن. این مبلغ با واکنش بسیاری از مردم روبهرو شد. اما احسان علیخانی سرانجام در یکی از قسمتهای برنامه، این رقم را تکذیب کرد و اعلام کرد که تنها 45 میلیون تومان دستمزد دارد. آنهم برای یک سال تلاش بهمنظور آمادهسازی، تهیه سوژه، بررسی، فیلمبرداری و اجرای آن. احسان علیخانی همچنینی اظهار داشت، درآمد فیلمبرداری مجالس عروس از یک تهیهکننده باسابقه تلویزیون بیشتر است.
شایعات و شیطنت برخی در فضاهای مجازی روزبهروز بیشتر دامن احسان را میگرفت. او در واکنش به حجم زیاد این شایعات دردسرساز نوشت: «رفتم جلسه شبکه سه، مجبور شدم چند بار بیام از جلسه بیرون. چرا؟؟!! چون چند دوست رسانهای از فرط بیخبری در سایتشون حال کردن همینطوری خبر بزنن که علیخانی تصادف کرد!!! علیخانی بازداشت شد!!! علیخانی از ایران رفت؟!؟! بعد من باید به 100 نفر توضیح بدم که نه بابا، شایعس، شوخی میکنن. مگه میشه؟؟!! چی میگی؟!! ولی واقعاً برای این دوستان رسانهای متأسفم... میخوای سایت یا خبرگذاریتو ببینن این راهش نیست...»
یکی از تأسفبارترین این شایعات هم خبر مرگ احسان علیخانی بود. تجربه تلخی که او ساعاتی بعد از انتشار خبر مرگش در فضای مجازی داشت را از زبان خودش بشنویم بهتر است: «من در دفترم خواب بودم که با صدای یکی از بچهها بیدار شدم که داشت قسم میخورد، احسان خواب است و نمرده. به سراغ تلفن همراهم که رفتم، با دیدن تماسهای بیپاسخ شگفتزده شدم... سال 95 سال خوبی برای من نبود. در این بین یکی از دوستانم که مدتها از من خبر نداشت، وارد دفتر شد و شروع کرد به گریه کردن. باور نمیکرد من زندهام. وقتی من را دید، یک سیلی به من زد و رفت. حال مادرم از همه بدتر بود. وقتی با تلفن با او صحبت میکردم و میگفتم که من زندهام، باور نمیکرد و میگفت به من دروغ نگویید. با این شایعهها من نگرانم بمیرم و کسی باور نکند.»
کارگردانی و تهیهکنندگی
از بخش طولوطویل حواشی و شایعات که بگذریم، میرسیم به برخی فعالیتهای دیگر مجری توانای ایرانی. فعالیتهایی ازجمله کارگردانی دو دوره جشن سالگرد شبکه سه و همچنین دو دوره جشن قهرمان قهرمانان. احسان علیخانی درزمینهٔ مستندسازی نیز تجربه کارگردانی فیلمهایی از قبیل «شیخ بهایی»، «المپیاد فیزیک اصفهان» و ... را دارد. او بهجز ماه عسل تهیهکنندگی برنامههای تلویزیونی همچون «محرمانه»، «عطر بارون»، «مثل هیچکس»، «نوربالا»، «لطفاً ملاحظه شود»، «ویژهبرنامه تحویل سال شبکه سه» و «سه ستاره» را بر عهده داشته است.
جورواجور
احسان علیخانی با مشاهده اجرای جواد یحیوی به مجریگری علاقهمند شده است. او همچنین تأثیر زیادی از اجرای لری کینگ و اپرا وینفری گرفته است.
رضا کیانیان و پرویز پرستویی بازیگران موردعلاقه او هستند.
مدتی است برای تخلیه فشارهای عصبی و کاری به ورزش بوکس روی آورده است.
احسان علیخانی پیشنهادهای زیادی از کارگردانان مطرح سینما برای بازیگری داشته است. از مهمترین آنها پیشنهاد تهمینه میلانی برای بازی درفیلم سینمایی «هیس... دختران فریاد نمیزنند» بود که علیخانی آن را هم مانند بقیه رد کرد. او میگوید: «مردم با من بهعنوان مجری ارتباط برقرار کردند و شاید من را بهعنوان بازیگر نپذیرند. خیلی روی این موضوع فکر کردم. من بازیگری بلد نیستم...»
احسان علیخانی طرفدار دوآتشه پرسپولیس تهران است و همواره برای بازیهای حساس این تیم در ورزشگاه حضور پیدا میکند. علاقه زیادی هم به علی کریمی دارد.
ماجرای احسان و فوتبال فقط به طرفداری ختم نمیشود. احسان مقطعی در سطح حرفه برای تیم فوتبال پرسپولیس توپ زده است. در دوران دبیرستان در تیم نوجوانان پرسپولیس و یک سال هم برای سایپا بازی کرده است. اما به علت 3 بار شکستگی پا دیگر قادر به بازی در چمن نبود. در حال حاضر هم بهصورت تفننی به ورزشهای فوتسال، تنیس و بوکس میپردازد.
احسان علیخانی در واکنش به حواشی قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر نوشت: «قهرمانی پرسپولیس مبارک... عالی بود همه چی، جز جای خالی هانی نوروزی، خیلی جای هانی نوروزی خالی بود. 2 سال تمام پرسپولیسیها گفتن: انشاالله جام بگیریم هانی ببره بالا!!!؟ چی شد پس!! من مطمئنم بازیکنان پرسپولیس همه دوست داشتن هانی جامو ببره بالای سرش، اما چرا این اتفاق رخ نداده، خدا میدونه!! هادی جان مبارکت باشه کاپیتان...»
در هفدهمین دوره جشن حافظ، تندیس بهترین چهره تلویزیونی به احسان علیخانی اهدا شد.